Для тих, хто ще не ходив на фільм “Поводир”, хотілося би опублікувати цей відгук та порадити обов’язково подивитись фільм на великому екрані.

    Фільм Олеся Саніна, безумовно, викликає інтерес людей, які цікавляться історією свїх пращурів. Та, прийшовши до зали кінотеатру, пересвідчуєшся, що даний фільм не лише дозволяє поринути в атмосферу часів великої української трагедії – репресій та голодомору 1932-1933 років, а ще дає можливість насолодитися вишуканими естетичними образами, захопливою грою акторів, досконалою роботою оператора. Розумію, що картина такого рівня могла відбутися лише завдяки злагодженій роботі команди та особистого творчого вкладу кожного, хто був причетний до її створення і робота цих людей варта пошани.

1012925_787310827976807_1846004934213190425_n

    Те, чого бракує сучасному кінематографу і взагалі сучасній культурі –  так це  образів справжніх героїв, людей, які би слугували взірцями і яких би хотілося наслідувати. “Поводир” робить подарунок українському і не тільки глядачеві у образі сліпого бандуриста Івана, якого неперевершено зіграв Стас Боклан – заслужений актор театру та кіно. У цій історії Іван демострує нам надзвичайну проникливість і розуміння світу, витривалість та моральну стійкість, силу і вправність. Незрячий кобзар передбачає, що на з’їзді бандуристів може бути організована пастка та виявляє небезпеки у багатьох інших ситуаціях, використовує вражаючу техніку самозахисту незрячих кобзарів — костур, рятує голодних дітей-сиріт. А те, що Іван позбавлений зору, опосредковано дає йому додаткові переваги над іншии людьми, оскільки він розвиває сприйняття з тих каналів, на які звичайна людина мало звертає увагу. Він дослухається до простору навколо себе, землі, добре володіє тілом і, впевнена, отримує набагато більше інформації зі слів, ніж інші. Цьому ж він і навчає свого нового поводиря – американського хлопчика Пітера, яким довелося зустрітися за рокових обставин.

39652250

    Також майстерною і переконливою є гра малолітнього американця з українським корінням Антона Святослава Гріна, який зіграв поводиря. На момент завершення зйомок Антону Святославу було лише 10 років.

   Одну з головних ролей зіграла популярна українська співачка – Джамала (Сусана Джамаладінова).

     Дуже важливим є те, що вийшла версія фільму з тифлопереводом для незрячих людей. Таким чином велика кількість людей, позбавлених зору вперше в житті мала змогу відвідати повноцінний кіносеанс.

   Фільм знято за реальними фактами та свідченнями.

   Бажаю приємного перегляду!

Тетяна Наконечна ©

One thought on “Заплющ очі. Дивись серцем. Фільм “Поводир”

  1. Всем доброго дня, и удачных идей!

Comments are closed.