123456

Що дає Карта поляка? Чи отримають її власники грошову допомогу? Як бути з самоідентифікацією після отримання документу? На ці та інші відверті питання відповідають генеалог Віктор Долецький та юрист Олексій Мотилюк. Статтю підготовлено по матеріалам радіопередачі “Відверто” від 24.12.2016 року на вінницькому обласному радіо “Хвиля”.

Вітаю вас! Ви слухаєте програму “Відверто” у студії працює журналіст Наталя Некипіла, за звукорежисерським пультом Олександр Войнаровський. Останнім часом все більше людей звертається до польських, українських архівів та приватних структур або юристів, щоб знайти підтвердження, що їхні рідні – поляки за національністю. Декого це питання цікавить опосередковано, але більшість людей шукають документи, де б зазначався запис “поляк” для отримання Карти Поляка. І це не дивно, адже значно збільшилась кількість переваг, які отримує власник такої карти. Отож, на питання чому українці все частіше шукають шляхи для отримання карти поляка і що дає цей документи ми будемо з’ясовувати протягом сьогоднішнього ефіру.  У якості експертів керівник Центру вивчення генеалогії “Пращур” Віктор Долецький та юрист, медіатор Подільського центру медіації Олексій Мотилюк. Панове, мої вітання.

(В.Долецький)
– Доброго дня.

– Отож, сьогодні я очікую відвертої розмови на цю тему. Проте, спочатку варто з’ясувати, що таке Карта поляка та хто має право її отримати. Отож, Карта поляка – це документ, який підтверджує приналежність особи до польського народу. Її можна отримати на основі офіційних документів, де вказана національність особи чи документів, які  свідчать про польське громадянство одного з батьків, дідуся чи бабусі або прабабусі і прадідуся одночасно. Згідно з Законом Республіки Польща про Карту поляка, який був прийнятий Сеймом 7  вересня 2007 року карту поляка може отримати:

1) особа, яка декларує власну приналежність до Польського Народу та відповідає наступним вимогам:
– знає польську мову хоча б на початковому рівні та вважає її своєю рідною мовою;
– знає та культивує польські традиції та звичаї;
– в присутності консула Республіки Польща або уповноваженої ним особи складе письмову декларацію про свою приналежність до Польського Народу;
– надасть докази, що хоча б один з батьків (мати або тато), дід або бабця, або ж прадід та прабабця (обидва) були польської національності або ж мали польське громадянство.
2) особа, яка надасть письмову довідку від польської або полонійної організації (польської організації в країнах Східної Європи) про свою активну участь в діяльності на благо польської мови та культури, або ж польської національної громади протягом не менше трьох останніх років.

Отже, до вас запитання: чому сьогодні українці все частіше шукають шляхи та можливості для отримання карти поляка? Адже, звертаючись до вашого центру люди, скоріше за все, називають причини, які ними керують.

(В.Долецький)
– Саме так. Люди називають свої причини, і я зараз буду говорити не про всіх людей, які хочуть отримати карту поляка, а саме про ту категорію, яка звертається до нас. Основною причиною, яку я бачу – є безкоштовне навчання дітей у Польщі. Друга причина – бажання працювати у Польщі,  третя причина – виїхати на постійне місце проживання, четверта – на всяк випадок, щоб документи були. От саме в такому порядку я б виставив причини. Дуже великий ривок бажаючих отримати у нас дану послугу був на початку 2015 року. Тоді, коли сильно зріс курс долара.  Батькам, діти яких вчаться у Польщі – вони платили за навчання. Але стало платити значно важче, тому що гривня знецінилась. І тоді люди згадали про своє польське походження і захотіли його підтвердити. 

– Якщо у відсотковому співвідношенні – люди, які взагалі до вас звертаються за послугами, це частіше люди, які хочуть відновити свій родовід, дізнатися про свій рід чи це, все таки, люди, які збирають документи на карту поляка?

(В.Долецький)
– Якщо ми говорим про співвідношення –  то це десь 60% тих, хто хоче підтвердити національність, не тільки польську, і єврейську, чеську, і німецьку ми підтверджуєм,  і 40% – це родоводи.

– Вікторе, переважно вінничани до вас звертаються чи з області теж є звернення? Ну і цікаво чи інші міста теж…

(В.Долецький)
– Наш центр надає дану послугу на всій території України. Тому вінничан у нас досить не велика кількість. Але, в основному, це правобережна Україна. Центральна і Західна.

– Чи можуть бажаючі зібрати самі необхідні документи і якщо так, то яким чином?

(В.Долецький)
– Звичайно можуть, але знаєте, як я відповідаю: Чи може людина самостійно побудувати будинок? Може, тому що цегла, цемент доступні для неї  і вона може зібрати собі якусь “халабудку”. Але гарне дослідження людина зможе зробити при умові, що потратить на це дуже багато часу. Тому краще звертатись до професіоналів.

– Якщо, наприклад, у свідоцтві батька чи матері записано що вони поляки, то тоді немає, напевно сенсу звертатися?

(В.Долецький)
– Звичайно, тоді шукати немає чого.  До нас іноді приходять люди, я прошу принести документи, які в них є, і з тих документів видно, що дідусь чи бабуся полька. Я кажу – а що ж ви хочете від мене тоді? У вас все є. Люди дуже радіють, дякують і йдуть.

– На початку програми я вже говорила про те, що кількість переваг, які дає Карта поляка її власникам збільшилась. Що я мала на увазі. За новим законом, який вже підтриманий польським Сеймом, власники карти поляка зможуть отримувати безкоштовно польську багаторазову візу, а після року проживання в Польщі автоматично отримують польське громадянство. крім того передбачається, що уряд частково оплатить таким особам курси польської мови та курси підвищення кваліфікації. Олексію, це запитання до вас. Я попрошу вас, як юриста детальніше розказати про цей новий закон.

(О. Мотилюк)
– Доброго дня, шановні слухачі. В даному випадку ще рано коментувати, напевно, оскільки він, де факто ще не діє для тих категорій людей, для яких він взагалі був створений. Оскільки польський уряд ще досі не визначився яким чином це все буде реалізовуватися на практиці і цей процес відбувається поступово. Але, в будь-якому випадку такі переваги вони є додатковим стимулюючим фактором для тих людей, які мають бажання якимось чином змінити своє життя і поїхати на роботу чи на навчання чи жити до Польщі. Проте, з практичним використанням цих переваг поки що не все зрозуміло, оскільки це пов’язано з бюджетними процесами, які мають відбутися в самій Польській республіці. Наприклад,  ті діти, студенти і школярі, які навчалися в Польщі платно  і які, відповідно до змін законодавства уже, начебто мають можливість навчатися безкоштовно, це не сталося автоматично. Це ставатиметься поступово, після того, як будуть завершені бюджетні відповідні процеси – ці кошти будуть закладені на виконання цього закону вже в бюджеті, і тільки таким чином вузи відповідні вже отримають фінансування, щоб вони могли надавати це безкоштовне навчання.

– Тобто зараз, щоб оформити візу до Польщі власникам карти поляка потрібно платити за це кошти? Чи, все таки, ця послуга безкоштовна?

(О. Мотилюк)
– Я скажу вам чесно, це мабуть, потрібно запитувати консульство з цього приводу?

Ну, консульство саме не дуже говорити з цього приводу…

(О. Мотилюк)
– Пані Наталю, з візами значно простіше. Безкоштовна віза чи віза за гроші – це вирішується дуже швидко, оскільки платить отримувач цієї консульської послуги. І зробити, щоб вона була безкоштовна – це найшвидше, що можна зробити  на виконання цього закону. Тому вони на сьогодні безкоштовні, в більшості, на скільки мені відомо. А з тими сплатами, які потрібні закладати в бюджет і для їх реалізації потрібно задіювати складні державні механізми, там, все це трошки розтягується в часі.

– Можливо, хтось з вас володіє інформацією – розмір грошової допомоги для власників карти поляка? (яка буде видаватись)

(В.Долецький)
– На сьогоднішній день – це нуль. А з бюджету наступного, наче, передбачається по закону 600 злотих. Але, як сказав пан Олексій, чи закладуть – це ще питання.

– Я знайшла інформацію в інтернеті, що власники карти поляка, чоловіки протягом перших 3-х місяців отримують від польської держави по 925 злотих з 4 по 9 місяць по 555 злотих. Якщо у подружжя є діти, то за кожну дитину за перші три місяці  їм належить виплатити 462,5 злотих.  І з 4 по 9 місяць 277,5. Тобто, виплати – вже навіть названі цифри, єдине, що, як ви говорите,  поки що це не працює.

(О. Мотилюк)
– Але не потрібно забувати, що це стосується далеко не всіх категорій сімей. Тобто, якщо людина приїхала працювати за робочою візою, в даному випадку ці виплати її не стосуються. Вона приїхала працювати, в неї абсолютно інші причини перебування в країні. Це стосується тих сімей, які поїхали проживати до Польщі.  А таких сімей дуже мало насправді.

–  Де можуть, можливо, ті, кого цікавить інформація, дізнатися? Звертатися до самого консульства чи все ж таки оперувати тими даними, які є в інтернеті?

(О. Мотилюк)
– Напевно, найбільш об’єктивну інформацію зможуть надати українці, які наразі є там. Вони знають ситуацію, яка є, безпосередньо у тому населеному пункті чи в тому воєводстві, в якому проживають.

– Олексій, які ще можливості відкриває Карта поляка перед її власними?

(О. Мотилюк)
– Карта поляка, взагалі, дає певні пільги. Людина має право легального працевлаштування. Без потреби отримувати дозвіл на працю. Це дійсно перевага, оскільки не потрібна якась трудова віза чи  якимось іншим чином отримувати дозвіл. А особа, яка таким чином підтвердила приналежність до польського народу може користуватись більш ширше правами на території польської республіки, ніж іноземці, які такого документа не мають.  І є ще деякі інші переваги, які мають фінансове вираження – користуватись безкоштовною системою освіти, відвідувати державні музеї, мати пільги в оплаті різних транспортних послуг. Стосовно заняття підприємницькою діяльністю, на скільки мені відомо,  то різниці немає чи підприємницькою діяльністю на території Польської республіки займається іноземець чи особа, яка має польське громадянство, податкова система не бачить в цьому різниці. Тобто, доходи, отримані в результаті підприємницької діяльності оподатковуються загальними правилами на території цієї країни і принципової різниці в тому немає. Різниця може полягати в тому, яким чином буде дивитися польська держава на якимось чином виведення цих доходів із Польської республіки. Тому що кожна держава, ми розуміємо, зацікавлена в тому, і докладає зусиль до того, щоб кошти. зароблені на її території залишалися на її території і надалі і продовжували працювати на благо цієї держави, а не вивозились кудись.  Це питання і для України на сьогоднішній день актуально. Вивезення капіталів і виведення їх в якісь офшори дуже болюче  для нашої економіки.

– Про навчання мені хотілося б уточнити. Все-таки основний мотив, який керує більшістю українців аби отримати карту поляка це аби мої діти в майбутньому могли навчатися за кордоном в Польщі. Чи правильно я зрозуміла, діти з України на таких самих умовах навчаються які і польські діти – безкоштовно. І, навіть, десь зустрічала інформацію, що отримують гуртожиток безкоштовно на таких самих правах, як і  поляки.

(О. Мотилюк)
– Так, дійсно. По-перше, з моєї точки зору ви абсолютно правильно окреслили оту саму головну причину чому українці ідуть за картою поляка. Не для того, щоб поїхати на заробітки.  Ні. На заробітки можна поїхати і без карти, головне знайти роботу там.  В цьому сенсу немає щоб отримувати саме карту поляка. Більшість, все-таки, як показує наша практика, до нас звертаються з мотивацією тією, що це є можливість надати більше потенційних можливостей для реалізації своїм дітям. Це можливість навчатися. Навчатися не тільки в тому сенсі, що безкоштовно, але і в тому, що не всі вузи відносяться однаково до дітей-іноземців. Є випадки, про які мені відомо, коли, наприклад, потрапити до державного університету  дуже бажано мати карту поляка.  Я не хочу  говорити по якусь дискримінацію чи про якісь подвійні стандарти, але ми розуміємо, що кожна держава, яка відкриває двері для іноземців, а все-таки громадяни України є іноземцями, формально, вона їх відкриває не просто так, і не тому що вона така добра і так когось любить. В тому є і прагматична сторона також.

– Про цю прагматичну сторону трішечки пізніше, я хочу поговорити ще стосовно дітей. Отримати карту поляка з якого віку може дитина? З 18 ти років?

(О. Мотилюк)
– Ні, ні. Якщо в когось із батьків є Карта поляка,то дитина в будь-якому віці отримує карту поляка.

– Але потім вона має пройти співбесіду на переотримання, тобто коли вона досягає повноліття, вона складає іспит на те, щоби отримати свою власну карту?

(О. Мотилюк)
– В більшості випадків в цьому немає ніякої потреби, оскільки їдуть вони до 18 років і на той момент, коли дитина досягає 18 років, вона уже кілька років як проживає на території Польщі, навчається, і таке питання відпадає саме по собі. Тому що до того моменту в неї вже є або Карта тимчасового побиту або Карта сталего побиту і просто питання про те що потрібно проходити якісь іспити і підтверджувати знання мови взагалі не є актуальним, бо мова вже є на відповідному рівні.

– Отож, я нагадаю, що ви слухаєте програму “Відверто”. Разом з юристом Олексієм Мотилюком та генеалогом Віктором Долецьким ми з’ясовуємо чому все більше українців виявляють бажання отримати карту поляка та які переваги надає цей документ його власнику. Ми щойно обговорили можливості, які надає Карта поляка. Закономірним, як на мене питання, яке виникає далі – з якою метою польський уряд іде на зустріч тим, хто бажає отримати цю карту впроваджуючи ці правила? Це те, про що ви вже починали говорити, про причини.

Отож, шукаючи відповідь на нього я знайшла наступне – дослідник Українсько-польських питань Андрій Павлишин у інтерв’ю для радіо свобода висловив думку, що це свідома тактика Польщі. Цитую: ” Демографи порахували, що до 2030 року з польського ринку зійде 11 млн. працівників і цю прірву слід заповнити. Отож, Польща потребує робочої сили, тому шукає способи її залучити на постійній і тимчасовій основі. Це буде своєрідний порохотяг, який видуватиме найбільш енергійних та працьовитих громадян і для України це велика проблема”, вважає Андрій Павлишин.  Отож, щодо цього питання може бути багато думок та припущень, але я думаю, ви також маєте думку з цього приводу і, пане Вікторе, прошу вас першим прокоментувати.

(В.Долецький)
– Моя думка десь збігається з експертом. Однозначно, в кожної держави є свої причини. Народ Польщі, як і народ України вимирають. В них демографічна криза. Крім самої демографічної кризи в них дуже велика кількість молодого населення їде на Захід, так як бар’єрів немає. І, відповідно, утворюється вакуум. Чим цей вакуум заповнювати? Якісь країни в Європі намагаються заповнити його сирійцями, наприклад, Польща ж іде трішки грамотнішим шляхом, вона заповнює цей вакуум вихідцями з країн СНД, які мають польське походження. При тому, перебуваючи на території країни, вивчать мову, вивчать традиції, визнають, що вони поляки і тоді тільки матимуть можливість туди приїхати. Дуже грамотна політика. І мій прогноз  – вони будуть спрощувати процедуру отримання карти поляка надалі. Як тільки перша хвиля зійде, тих, хто справді має польське походження і наступним кроком буде введення того, що дозволять отримувати карту поляка людям, які не мають запис “поляк”, але які були римо-католиками, наприклад, на нашій території. Знову ж таки, буде нова хвиля тих, хто бажає поїхати на територію Польщі при умові, що до того часу Україна не почне проводити свою грамотну політику в цьому напрямку.

– Тобто, за вашим прогнозом, це, все ж таки, цей новий закон, про який ми говорили, який вже підтриманий польським сеймом, він почне діяти, швидше за все?

(В.Долецький)
– Зрозуміло, там є різні сили, є питання з впровадженням закону і я думаю, якщо його прийняли, він почне діяти рано чи пізно.

– Чи є що додати до цього запитання?

(О. Мотилюк)
– Розумієте, пані Наталю, дуже важко прогнозувати щось в такій галузі, яка дуже тісно пов’язана з політикою і політичними факторами, які впливають на прийняття рішень. Ми повинні зважати на те, що не все добре останнім часом і в Європі і м, можливо, польським працездатним громадянам вже не буде так цікаво виїздити, а, можливо, вони будуть залишатись в себе на батьківщині працювати.  Ми повинні враховувати те, що партії, які на сьогоднішній день складають ядро польського сейму вони є не такими ліберальними, які були раніше і це може позначатися також на тому, в якому напрямку буде рухатися думка законодавця. І, тому наше завдання не стоїть в тому, щоб ми вгадали, яким чином повернеться ситуація із процедурою видачі карт поляка а більше, напевно б зосередилися на тому, що кожна люди, яка має підстави потенційно отримати карту поляка, тобто вона має в своєму родоводі предків, які мали польську національність. Вона просто має задуматися про те, на скільки для неї це важливо. Кілька аспектів цієї важливості – на скільки для неї важливо знати точно чи є в неї польські корені чи це тільки сімейні легенди. На скільки для неї важливо мати підтвердження того, що ці корені у неї є. Якщо це важливо, вона звертається, відповідно до спеціалістів з генеалогії і ті можуть допомогти відшукати в архівах такі підтвердження, скласти генеалогічне дерево для того, щоб особа могла чіткіше усвідомлювати своє походження, свою національну ідентичність, і на філософському рівні усвідомлювати своє існування в цьому світі. А далі більш прагматично підходимо – чи потрібне юридичне підтвердження того, що само особа має це польське коріння, оскільки це є трошки різні речі. Ми можемо бачити достатньо доказів на генеалогічному рівні, на історичному рівні про те, що маємо родичів, є предки, продовжують в сім’ї існувати польські традиції, мова, культура, звичаї – так, але з юридичної точки зору доказів немає, або їх замало.

– Коли потрібно звертатися до юриста за отими доказами?

(О. Мотилюк)
– Тут дуже просто відповісти – утому випадку, коли всіх історичних, культурних доказів не вистачає для того, щоб прийти до консульства і пред’явити якісь документи. Коли таких документів немає, тоді потрібна допомога юристів.

– А чи потрібні, можливо, юридично завірені документи мати для того, щоб приходити до консульства?

(О. Мотилюк)
– Документи подаються в оригіналах, якщо такі наявні, і відповідають певним вимогам. Вимоги, на жаль, практично ніде не можна дізнатися звичайній людині,  тому що про них не написано ніде. Ми знаємо про те, які вимоги ставляться до документів практично із того, що озвучується представниками консульства при особистому спілкуванні. І, відповідно, ця інформація шириться. Тому що, тоді коли вони, з якоїсь причини вказують на те, що такий документ їх не влаштовує, відповідно, кожна людина шукає вихід і шукає можливість їх зробити кращими.

– Отож, ми так плавно перейшли до юридичної сторони і затвердження юридичних документів від самої причини чому Польща зараз іде на зустріч громадянам, які зараз хочуть отримати карту поляка. Це дійсно питання дуже складне і дуже серйозне, і тут може бути багато думок та припущень, і про це ми можемо поговорити в одній із окремих програм. Можливо, ви володієте інформацією про те, чи легко сьогодні отримати карту поляка? Тому що теж дуже багато ходить таких розмов, що дуже складно, інші говорять, що навпаки зараз дуже легко кожному другому її дають аби в тебе тільки було підтвердження документів. Можливо, знаєте, як насправді.

(В.Долецький)
– З досвіду можу сказати, наші клієнти отримують, якщо у вас є документи, які підтверджують походження і знаєте традиції, то її отримати легко. Важче, можливо, записатись, на зустріч до консула, є деякі проблеми, але, тим не менше, то проблем ніяких немає. Люди, які, навіть, досить погано знають польську мову, але мають відповідні документи, отримують карту поляка. Але, тут уже на розгляд консула, зрозуміло.. Якщо його не буде влаштовувати ваше знання польської мови чи ваші знання традицій – він може відмовити. І тут залежить від того, на якого консула  ви попадете. Цікаво. Наші клієнти говорять, одна річ попасти до Львівського консула,  друга річ до вінницького, третя річ – до київського. Тут уже є свої відмінності.

– Вінничани ходять до нашого генерального консульства республіки Польща у Вінниці?

(В.Долецький)
– Вони ж також міняються з часом. Тобто – один приймав, зараз жінка приймає,  навіть ще ім’я не вивчив.

– Скільки часу займає оця процедура – отримання карти поляка? І підготовка до неї, власне?

(О. Мотилюк)
– З одного боку, треба сказати, що процедура займає надцять хвилин. Власне співбесіда з консулом. І після цього потрібно кілька місяців зачекати, по-різному буває у різних людей, як кому поталанить, до того щасливого моменту, коли потрібно з’явитись у консульстві і  отримати саме той щасливий кусочок пластику.

– Але процес підготовки, він теж є тривалим?

(О. Мотилюк)
– Процес підготовки і є саме цікаве.  Залежить від того, яка стартова ситуація і як швидко пройдуть пошуки. В тому випадку, коли потрібно відвідувати архіви у інших регіонах України, це займає часу. В тому випадку, коли архіви якоїсь місцевості не збереглися, а це  доволі часта проблема у Вінницькій і у інших областях України.  Це також буває проблема, яка затримує в часі і для подолання якої потрібні іноді титанічні зусилля. Я би сказав так. З моєї практики, я не бачив випадків, коли це було зроблено менше, ніж за півроку. Я би радив в такому випадку людям задуматись просто про те – якщо їм потрібна Карта поляка для того, щоб наприклад, дитина поїхала на навчання і її це було простіше зробити, звертатися по допомогу в цьому питанні потрібно не тоді, коли дитина закінчує 9-ий клас, а й 10-й чи 11-й. А потрібно це робити трошки раніше. У нас були випадки, коли це тривало і 2 роки. Оскільки ми дуже довго і дуже важко шукали документи, хоча сім’я, яка звернулася,  переконувала, що таки, ви знайдете їх обов’язково, не може бути, щоб їх не було би ми точно маємо оті історичні докази, що ми є поляками. Але іноді це займає часу.

– Тобто, чим раніше, тим краще.

(О. Мотилюк)
– Так, звичайно. Потрібно враховувати, якщо потрібно звертатися до суду і підтверджувати національність уже юридично,  процесуальні стоки, на жаль, ми нікуди не можемо подіти і справи розглядаються, навіть справи окремого впровадження в нашій країні інколи достатньо довго.

– Зрозуміло. І ще одне запитання, до вас, Віктор, як до генеалога. Чи можна підсумувати, що Карта поляка це такий реальний крок до польського громадянства? Адже це питання національної самоідентифікації.

(В.Долецький)
– Я би так питання не ставив. Буквально сьогодні я зустрів в документі 20-го століття – 1925-й рік, здається, в графі національність записано – поляк-українець через дифіс.  Розумієте, якщо в вашому родоводі є і поляки і українці, то хто ти є? Це питання виключно власної самоідентифікації. Ким ти себе вважаєш. Адже, направду, в Українському законодавстві питання національності взагалі мало де згадується. І нас більше громадянство цікавить. І отут треба підкреслити, що факт отримання карти поляка не робить з вас громадянина Польщі.  Ви залишаєтесь громадянином України. А от чи захочете ви стати громадянином Польщі це вже інше питання. І як показує мій досвід, не велика частина людей, які отримують карту поляка хочуть стати громадянами Польщі.

– От ви говорите, що це питання самоідентифікації. Знаєте, на останній хвилі націоналізму, яка, трошечки вона присутня, не кожен хоче зізнатися, що в мене ще є коріння польське чи, не дай боже, російське коріння,  як тоді бути із цим? Якщо я іду на карту поляка, я маю зізнатися, що я поляк, то я зовсім тоді не 100%  українець? Розумієте, про що я хочу у вас запитати..? Як люди з оцим питанням розбираються?

(В.Долецький)
– Сама генеалогія – це така своєрідна прививка від ксенофобії  і від всяких перегибів.  Коли людина вивчає свій родовід, вона розуміє, що там може бути намішано і польської, і російської і єврейської і будь-якої іншої крові. Говорити про чистоту нації, як на мене, дурниця. Тому що, можу спорити, візьміть будь-яку людину,  копніть її родове дерево десь на 10 поколінь, ви обов’язково знайдете представників інших націй. Тому питання – ким людина вважає себе, оце важливо.  І ким вона хоче бути юридично – громадянином якої країни. Це теж важливо. І, до речі,це різні питання. Вважати себе можна українцем, євреєм, поляком і бути при цьому громадянином України. Не навпаки. Я думаю, це справа кожної людини. Визначитись. Хто вона за національністю, ким вона себе вважає, чи потрібна їй Карта поляка, і далі чи вона буде з цим щось робити. Чи вона залишиться громадянином України чи вона таки схоче скористатись там шансом, що дає Карта поляка і стати громадянином Польщі.

– Ще така побутує думка, що кожен, хто має прізвище на закінчення -ськ, наприклад, Войнаровський, Долецький, то всі вони є поляками. Чи правильно це?

(В.Долецький)
– Трішки не вірний підхід, тому що національних прізвищ не існує. Якщо ми говорим про Польщу і -цькй, -ський, то таке закінчення досить умовно можна назвати шляхетним закінченням. Річ Посполита до Третього поділу була величезна країна, в склад якої входили і Українські землі, і білоруські, і Польські, і німецькі, і частина країн інших. І на всій цій території була своя шляхта. І, відповідно, у всієї цієї шляхти утворився топонім від родовго гнізда, де вони проживали плюс -ський чи -цький. І, цілком можливо, що ваше прізвище на -ський чи -цький буде свідчити не про шляхетність польську, а про шляхетність руську – українську, чи білоруську і так далі.

– Тому, перед тим, як звертатись до якоїсь організації, яка займається вивченням польської мови,   можливо, для підготовки до отримання карти поляка, потрібно перевірити документи і стовідсотково знати що по документам є оце стовідсоткове доведення того, що ти мав національність польську…

(В.Долецький)
– Саме так. До речі, одне з питань, коли до мене людина приходить проконсультуватись, я запитую, з чого ви взяли, що ви поляк? І коли я чую, що єдине з чого вона взяла, що вона поляк чи її родина польська,  це тільки прізвище, то десь в 95% це не підтверджується. Це не так.

Якщо ж людина говорить, що прізвище, плюс бабуся говорила на польській, плюс вона була римо-католичкою чи дідусь римо-католик плюс якісь документи на польській мові є  чи фотографія в польській формі є, чи ще якісь докази цьому є, в родині всі знають, що ми поляки, просто ми проживаєм на території України, тоді вже це інше питання. Тоді знайти документи, при умові того, що вони збереглись в архівах, в 90 відсотках ми зможемо.

– А зараз питання до обох гостей. Як ви вважаєте, українці, які можуть отримати карту поляка, або які вже отримали,  вони обирають цей шлях, бо вони направду не бачать перспектив для себе чи своїх дітей у нашій країні?

(В.Долецький)
– Я думаю, що в кожної людини мотивація своя. Якщо дивитись на тенденції, коли загострення іде – більше людей хоче отримати карту поляка, то це накладається на економічну, політичну та військову ситуацію в нашій країні. Як тільки в нас загострення – більше людей хочуть підтвердити свою польську національність. Як тільки все спокійно – до нас менше людей звертається. Я з багатьма своїми клієнтами спілкуюсь. І декому ми поробили рік, два, три, тому. Познаходили документи, в яких їхній дідусь чи бабуся поляки. Я їх питаю чи отримали вони карту поляка. Вони відповідають – ні. Ще й дивуються. Я питаю, так навіщо ж ти документи  робив, якщо не отримуєш карти поляка? – А щоб були. На всяк випадок.

– Пане Олексію?

(О. Мотилюк)
– Це абсолютно правильно помічено. Це є складова частина будь-яких міграційних процесів в світі. Населення шукає де йому буде краще в економічному сенсі і це питання актуальне для будь-якої країни, для будь-якого часу, політичного ладу і економічної ситуації. Тобто, як тільки погіршуються умови проживання на певній території, зразу починається міграція. Кожна людина, яка проживає там  чи там є несприятлива політична ситуація, чи там є військові дії і це пряма загроза життю і здоров’ю  чи там є несприятлива економічна ситуація, не обов’язково, щоб це був голод, чи війна. Ні, але якщо це криза і депресивні якісь явища, звичайно, люди шукають де краще. Тому що ми всі намагаємося дати краще своїм дітям, хочемо забезпечити собі і своїм близьким  кращі умови існування.

– Отож, був період, коли територія Вінниччини частково входила до складу Польщі. Тому не дивно, що усі ми, присутні у даній студії маємо польське походження. Я це знаю, тому що я спілкувалася з вами і до ефіру. І тому, на початку програми я обіцяла відверту розмову тому, аби бути об’єктивною, вважаю за необхідне сказати, що, наприклад, я маю карту поляка і моя десятилітня донька теж. Мета, як і у більшості – її навчання у Польщі по закінченню школи. Олексію, Вікторе – чи ви є власниками цієї карти або чи маєте на меті іти на співбесіду до консульства Республіки Польща?

– (В. Долецький) Особисто я маю підтвердження польського походження.  Мій дідусь і бабуся були поляками. Тому в мене документи є, які я знайшов в рамках дослідження власного родоводу. Чому я не маю карти поляка? Тому що я не бачу сенсу поки для себе отримання її. Якщо буде необхідність – певно я її отримаю. На сьогоднішній день я українець, я відчуваю себе українцем, для мене все-таки буде важко сказати, що я поляк.

–  Це питання самоідентифікації, воно все ж таки існує…

(В. Долецький)
– Існує, про що я і говорив. В мене батьківська сторона на відсотків 80 складається з поляків. А материнська – з українців. І, відповідно, що мені не любити свою польську сторону? Я так само люблю, так само я їх вивчаю, я про них знаю, але, тим не менше, я залишаюсь українцем. Чи отримаю я карту поляка? В мене двоє дітей на даний момент. Освіта в Україні померла. Ще декілька років тому. Ще коли я вчився. Про це можна говорити відверто, в іншій вашій програмі. В Польщі вона напівмертва, я вважаю. І, можливо, я колись отримаю карту поляка для того, щоб мої діти навчались в освіті території Польщі. Якщо до того часу Україна не оживить свою освіту.

– Пане Олексію, якщо маєте бажання відповідати на питання… В вас теж є діти, троє…

(О. Мотилюк)
– Так, це дійсно так є. В мене немає карти поляка. Я відверто вам скажу. Чи маю я бажання її отримати? Це складне питання. Особисто мені вона не є потрібна. І ніякими перевагами, які вона мені могла б надати я не маю можливості скористатися, оскільки я працюю в Україні і переїздити до Польщі я не збираюся. Але я вважаю, що кожна людина повинна задуматися для себе, і багато хто саме про це задумавшись звертається за пошуком документів, за підготовкою їх для того, щоб отримати карту поляка не для себе.  І не тому що хтось раптом вирішив який же я щирий поляк, я хочу це підтвердити, я хочу мати про це документа. Ні. А для того, щоб дати можливості для розвитку своїм дітям. Моя старша дитина навчається в Україні у Вищій школі, і розмова така була, вона прийняла принципове рішення, усвідомлене – вона хотіла навчатися тут. вона зараз це реалізує. Вона прийняла рішення на користь України.

– Тобто все таки можна підвести підсумок, що, якщо в Україні ситуація покращиться, дай бог так воно і буде і ми всі повинні над тим працювати, нашим дітям не доведеться шукати щастя десь за кордоном, а можна буде реалізовувати свій потенціал тут, тим самим покращувати майбутнє нашої країни. Але, все ж таки, кожен вільний робити власний вибір кого шукати і де шукати кращого майбутнього. Сьогодні ми обговорювали питання чому українці все частіше подають заяви на отримання карти поляка і які, власне, можливості дає цей документ. У ході ефіру ми з’ясували що у 2016 році були запроваджені нові правила для власників карти поляка, які діють ще більше приференцій, але поки що, ми  теж з’ясували, вони не діють. Експертами студії сьогодні були керівник центру вивчення генеалогії “Пращур” Віктор Долецький та юрист і медіатор Подільського центру медіації Олексій Мотилюк. Панове, я дуже дякую за те, що сьогодні ви дійсно були щирими і відповідали на, можливо, не зовсім зручні запитання.

(О. Мотилюк)
– Дякую вам.

(В. Долецький)
– Дякую.

– Це була програма “Відверто” яку підготувала ведуча Наталя Некипіла та звукорежисер Олександр Войнаровський.  Почуємось.

P.S.Logo-prashhur-5

  Статтю підготовлено спеціально для Пращур.укрЯкщо Ви зацікавлені в дослідженні своїх сімейних коренів, хочете створити генеалогічне дерево, знайти документи про походження для Карти Поляка – звертайтеся до нас. Ми допоможемо!

5 thoughts on ““Відверто” про Карту поляка на радіо “Хвиля”

  1. Рекомендую сертифікаційні курси польської мови!
    https://imclasses.com/

  2. Доброго дня..в мене запитання…я маю карту поляка…чи може мій син 24 роки на основі неі..здати на карту поляка?бо як для нього є тільки прабабуся по документам…а не обоє.і уоли я отримаю сталий побут..зможу йому робити карти побиту?

    • Сумнівно, що він може отримати КП і КПобиту.

      Здійснюйте пошуки по іншим лініям прадідусів та прабабусь.

  3. Можна “вкинути 5 копійок” 🙂 ?
    “(О. Мотилюк)
    – Але не потрібно забувати, що це стосується далеко не всіх категорій сімей. Тобто, якщо людина приїхала працювати за робочою візою, в даному випадку ці виплати її не стосуються. Вона приїхала працювати, в неї абсолютно інші причини перебування в країні. Це стосується тих сімей, які поїхали проживати до Польщі. А таких сімей дуже мало насправді.”

    Так, але коли людина отримує карту поляка, то наступного разу їй вже не потрібно купувати таку саму робочу візу, не потрібно також купувати й медичну страховку. Натомість власник карти поляка вже безпосередньо в консульстві і на підставі наявної в нього карти поляка та без будь-яких додаткових оплат може оформити собі національну мульти-візу, яка є універсальною (тобто передбачає річне перебування на території Польщі з правом на працю). Отже, після закінчення терміну її робочої візи, людина, на підставі своєї карти поляка, може безкоштовно отримати річну національну мульти-візу, яка дає їй право на легальне працевлаштування в Польщі без будь-яких інших дозволів . І проробивши рік та перебуваючи там по цій візі, особа може за скороченою процедурою отримати польське громадянство.

    • Можна 🙂 Ваша правда )

Comments are closed.