як розпочати роботу в архіві

      У радянські часи робота з архівними документами була прерогативою небагатьох істориків, а доступ у читальні зали простих громадян взагалі був неабияк обмежений. Сьогодні ситуація із публічністю українських архівів виглядає куди краще, адже із установ, овіяних ореолом таємничості та замкнутості архівні установи України поступово перетворюються у відкриті публічні дослідницькі майданчики, де можуть працювати фахівці-історики та й усі невтаємничені в нюанси ремесла історика особи, що цікавляться історією своєї родини чи рідної місцевості. Свідченням цьому є наповнюваність відвідувачами читальних залів архівів України, яка з року в рік зростає. Для прикладу, ще в 90-х роках читальний зал Центрального державного історичного архіву у м. Львові протягом усього дня могло відвідати лише кілька осіб. Сьогодні ж, якщо дослідник прийде до архіву опісля 10 години ранку, може виявитися, що йому доведеться простояти в черзі, аби туди потрапити.

         Отож замкнутість та важкодоступність архівів – це риси, які з кожним роком щораз менш характерні для сучасних архівних установ України та поступово перетворюються на застарілі стереотипи.

         То що ж необхідно, аби розпочати роботу в архіві? Ви опрацювали літературу з предмету, який вас цікавить, проконсультувались з фахівцями, зібрали усі можливі свідчення, з’ясували, де можуть лежати неопубліковані документи і зрозуміли, що архів – наступний логічний етап Вашого дослідження. В такому випадку готуємось до відвідин необхідного Вам хранилища документів. Державні архівні установи залишаються режимними об’єктами. Тому, щоб пройти на територію архіву Вам обов’язково слід мати документ, який засвідчить Вашу особу, отож найкраще при собі мати паспорт. Якщо Ви співробітник якоїсь установи, теж бажано мати відношення на ім’я директора архіву, у якому зазначатиметься мета вашого архівного пошуку. Цей документ не є обов’язковим, адже Ви можете працювати в архіві як приватна особа, хоча деякі установи все-таки можуть наполягати пред’явити відношення.

         Коли, врешті, усі формальності залагоджені і Ви потрапили в архів, постає логічне запитання: як саме віднайти потрібні документи, куди і до кого слід звернутися, адже в архіві чимало відділів, підрозділів та працівників? Якщо у Вас є усі необхідні сигнатури, тобто номери та назви справ, описів і фондів, тоді Ви прямуєте у читальний зал архіву. Саме у цьому приміщенні дослідники працюють над документами, тут вони замовляють і тут їм працівники архіву видають необхідні справи. Якщо Ви в вперше працюєте в архіві, тоді Вам доведеться написати заяву для дозволу роботи з документами, а також ознайомитись і підписати запропоновані інструктажі та анкети. Після цього можете замовляти справи, які Вас цікавлять. Працівники читального залу нададуть бланк, де слід вказати номер необхідної справи, номер опису, до якого ця справа відноситься і врешті номер та назву фонду, в якому перебуває справа.

         Скоріш за все, потрапивши в архів, Ви самі напевно не знатимете, чи будуть тут необхідні Вам документи, а якщо так, то до яких справ та фондів вони входять. У такому випадку наступним етапом Вашої роботи є відвідини каталогу архіву, де власне можливо знайти ту нитку Аріадни, яка приведе вас до інформації, яку Ви розшукуєте. Отож в каталозі архівні матеріали згруповані, просортовані та прокласифіковані по алфавіту за географічним та/або іменним принципом. Тобто якщо Ви шукаєте інформацію про своє село, Вам необхідно віднайти в каталозі за потрібною літерою назву цього села, виписати назви справ та їх сигнатуру, після чого у читальному залі маєте зробити необхідне замовлення.

10479604_672325469519205_6256204487516961982_n

         Приготуйтесь, що справи, які Ви замовили, видадуть не одразу, адже працівники архіву мають віднайти спершу їх у фондах, які можуть нараховувати тисячі одиниць зберігання. Тому замовлення справ в українських архівах виконують від одного (архів Хмельницької області) до трьох-чотирьох днів (Центральний державний історичний архів у Львові).

         Врешті-решт віднайдення та отримання для опрацювання архівних документів це менш ніж половина справи. Адже у документі, який Ви замовили ще слід віднайти необхідну інформацію. Якщо це інформація про Ваших предків і Ви замовили метричні книги, то можливо не одну годину доведеться згаяти, аби віднайти поміж сотень розрізнених записів чужих прізвищ те, що Вас цікавить. Інколи трепетне передчуття зустрічі з предками на сторінках давніх документів може змінитися розчаруванням. Пам’ятайте, що мова старовинних документів не завжди є читабельною. Людина, яка не має навичок роботи із старовинними рукописними документами може не здолати їх відчитати, навіть, якщо ті написані на російській або староукраїнській мові.

         Саме тому пошук архівної інформації варто довіряти професіоналам та фахівцям цієї справи, які мають досвід, необхідні навички та здобуту роками пошуків дослідницьку інтуїцію. Це значно прискорить процес пошуку, підвищить шанси на успіх дослідницьких робіт.    

 Ярослав Лисейко, канд. історичних наук ©

P.S.Logo-prashhur-5

  Статтю підготовлено спеціально для Пращур.укрЯкщо Ви зацікавлені в дослідженні своїх сімейних коренів, хочете створити генеалогічне дерево, знайти документи про походження для Карти Поляка – звертайтеся до нас. Ми допоможемо!

26 thoughts on “Як розпочати дослідницьку роботу в архіві: базові поради для початківців

  1. Доброго дня,дід був переселенцем в свідоцтві пише національність українець чим могли б ви знайти дані про родину в архівах польських про родство?
    І яка ціна за вашу послугу?
    Дякую

  2. Доброго дня.Підкажіть, будь ласка, як віднайти в польському архіві документи( в якому саме місті) про народження,одруження, право власності на землю мого діда, який був народжений в Підкарпатському воєводстві, Ясельському повіті, с. Мисцова, а потім переселений в Україну? дякую!

    • А коли був переселений?

  3. Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, якщо у старшого брата моєї бабусі написано в свідоцтві про народження, що мамо та тато поляки та він поляк, а у нашій бабці, яка народилась після 1946 року-всі українці, чи можливо доказати польське коріння? Скільки коштують Ваші послуги з пошуку в Хмельницькому архіві підтвердження польського коріння для карти поляка?

    • А польські общини,рекомендували звертатись в консулат.
      Так,ми можемо спробувати допомогти.

      Описуйте Вашу ситуацію та відповляйте мейл на пошту+документи.https://prashhur.com/#contact

  4. Доброго дня! Скажіть будь ласка скільки будуть коштувати послуги дослідження роду? Дякую.

    • На пошту відповідаю.

  5. Доброго дня.
    Питання 1: В графі свідоцтва тата прописано, що він поляк. Чи можна робити карту поляка? якщо так, то чи достатньо лише копії свідоцтва чи потрібен витяг з архіву?
    Питання 2: Скільки коштує дослідження родовіду? м. Хмельницький, можливі родичі з Польщі.

  6. Для отримання карти поляка мені необхідно мати витяг з списку виборців до Сейму (1938) чи Сенату (1935), який має свідчити, що мої бабуся та дідусь були громадянами Польщі. Скільки коштуватимуть ваші послуги для отримання цих документів?

    • відповідь на пошті.

  7. Доброго дня,
    скільки коштують ваші послуги з дослідження роду і оформлення інформації (плакат,книга)?

    • Відповідь на пошті.

  8. Доброго дня,
    скільки коштують ваші послуги з дослідження роду ( Рівненська, Житомирська області)?

    • Людмило,пишу у повідомлення.

  9. Добрий день.Хотів- би запитать.В свідоцтві про народження батька моєї дружини в графі національність батька стоїть поляк.Чи можна їй пробувать подавать на карту поляка.Іще хотів- би щоб ви вислали, скільки коштують ваші послуги.Бо хочу пошукать по свої лінії родичів.

    • Так, Ваша дружина може спробувати подавати на Кп.
      По питанню №2 висилаю відповідь в листі на Вашу пошту.

  10. Потрібна довідка про переселення рідних з Польщі. Документи для карти поляка.

    • Вишліть відому Вам інформацію на пошту для ознайомлення.

  11. Доброго дня. Чи можете Ви зробити довідку про переселення з Польщі за заявою. Які терміни виконання? Та яка буде вартість? Архів завалений тими заявами на півроку вперед. А треба десь протягом 1 місяця.

    • А з якою метою вона Вам потрібна?

  12. Доброго вечора, чи можна віднайти свідоцтво про народження бабці, яка народилася і хрестилася у Польщі, яка вартість такої послуги, дякую!

    • Все залежить від того: які це були роки, які дані Вам відомі,наскільки добре збереглись документи і т.д. Виходячи з цих пунктів можна зрозуміти, чи реально отримати дані документи.

      Вартість та форму роботи висилаю на Вашу почту.

  13. Доброго дня! Скажіть будь ласка чи можите ви віднайти свідоцтво про народження мого діда який народився у Польщі. Яка вартісь такой послуги.Дякую.

    • Доброго дня.

      Відповіла на Вашу почту.

    • Мої вітання! Шукаю будь-яку інформацію про с.Зелений Гай, Баранівського р-ну Житомирської обл.
      Цікавить все! Люба інформація.Де архіви по цьому селу зберігаються…. Це моя Батьківщина….Слава Україні!!!!

Comments are closed.