Комісія у справах зв’язків з поляками за кордоном виступить на засіданні Сейму із законодавчою ініціативою — новелізацією закону про Карту Поляка (новелізація — перегляд, написання нової версії закону). Зміни можуть спричинити приїзд протягом декількох років до Польщі біля 100 тис. осіб польського походження, що становитиме головний елемент програми репатріації поляків зі Сходу. Перед дискусією у Сеймі та голосуванням над пропозицією новелізації закону про Карту Поляка відбулася конференція, в якій прийняли участь поляки зі Сходу, зокрема — представники Товариства поляків у Білорусії.

screenshot_konferencja_sejm_gov_pl

Конференція “Історія картою написана. Підсумки Закону про картуполяка ” в Сеймі, фото :. Скріншот прямому ефірі по sejm.gov ан

     Карта поляка – це документ, прийнятий законом від 7 вересня 2007 р., що підтверджує приналежність до польського народу. Її власники мають право, окрім іншого, безкоштовно отримувати довгострокову багаторазову візу до Польщі. Вона також дає можливість легально працювати у Польщі або займатись господарскою діяльністю, а також дає доступ до безкоштовної системи освіти і охорони здоров’я.

Більш детально про те, як підтвердити походження для Карти Поляка

    Частина осіб польського походження, що проживають на Сході, однак хотіли би отримати карту поляка не з думкою про вигоди, але з емоційних та патріотичних міркувань.

Michal_Dworczyk_01

Міхал Дворчик, голова Комітету по зв’язках з поляками за кордоном у Сеймі

    Комісія у справах Зв’язків з поляками за кордоном в цій каденції Сейму працює над новелізацією закону від 2007 р. Незважаючи на те, що ця робота пройшла без відлуння, то її ефект — якщо закон увійде в життя — може бути дуже важливий. Чому? Нещодавно із закликами про закінчення репатріації звертався Якуб Плажинський і редакція газети “Жечпосполіта”. Екс прем’єр Ева Копач (ПО) в останніх днях виконання своїх службових обов’язків анонсувала програму репатріації. Прем’єр Беата Шидло і президент Анджей Дуда визнали повернення на батьківщину поляків зі Сходу пунктом своєї честі. Зміни у законі про карту поляка мають бути елементом виконання цих обіцянок. Проектом займається депутат від партії «Право і Справедливість» (ПіС) Міхал Дворчик (голова комісії), котрий в ході кампанії критикував уряд Еви Копач за те, що не надавали належного значення справі репатріації.

    Як говорить Дворчик в інтерв’ю для видання Onet, завдяки новелізації закону про карту поляка протягом найближчих років до Польщі може приїхати і оселитися до 100 тис. осіб польського походження – перед усім з України, але також з Білорусі та інших країн колишнього Радянського Союзу.

    На чому полягатимуть зміни? — Власник карти поляка зможе приїхати до Польщі та відразу отримає право на постійне перебування — буде також звільнений від витрат із цим пов’язаних. Впродовж першого року перебування в Польщі матиме можливість отримання дофінансування на оренду квартири, навчання польської мови, а також інші потреби, пов’язані з адаптацією. Після року зможе отримати польське громадянство. Це можливість для осіб, які не бачать іншого виходу, самостійні і хочуть приїхати до Польщі, щоб взяти своє життя у власні руки. Такий порядок переселення до Польщі для деяких наших співвітчизників зможе стати однією з форм репатріації — відповідає депутат від партії «Право і Справедливсть».

    Міхал Дворчик підкреслює одночасно, що у відповідності із оцінками впродовж року до Польщі може приїжджати і оселятися до 20 тис. осіб. – Масштаб цих приїздів можна буде відповідно регулювати таким чином, щоб він був пристосований до бюджетних можливостей держави – додає.

    Перед виступом сеймової комісії із законодавчою ініціативою у справі карти поляка заплановано конференцію “Історія картою написана. Підсумки Закону про карту поляка”. Організовує її 16 грудня в Сеймі Комісія у справах Зв’язків з поляками за кордоном, Фонд Свобода і Демократія, а також Відділ Дослідження Східної Європи Варшавського Університету.

    У конференції разом із представниками поляків з України, Литви і Латвії, які вже отримали карту поляка, приймають участь представники найчисленнішої польської спільноти за східним кордоном Польщі – голова Головної Ради Товариств поляків на Білорусі Анджеліка Борис і голова організації Мечислів Яськевич, який нещодавно розмовляв про значення карти поляка для громадян Білорусі польського походження з віце-міністром Mіністерства Закордонних Справ Республіки Польща Яном Дзєдзічаком — відповідальним у відомстві за зв’язки з польською діаспорою і поляками за кордоном.

Grodno_Zakonczenie_Roku_Borys_01

Анджеліка Борис

Jaskiewicz_Dubowska_Dziedziczak_str

Мечислів Яськевич, Олена Дубовська і заступник міністра Міністерства закордонних справ Ян Дзєдзічак під час зустрічі 10 грудня в Варшаві

   Анджеліка Борис являється одним з доповідачів на конференції. Має слово в дискусійній частині з доповіддю під назвою “Карта поляка — елемент відродження польської нації, чи лише вимір практично-візовий? Досвід України, Білорусі та Литви”.

    Закон про карту поляка це одне, а іншою справою є закон про репатріацію. Із закінченням каденції попереднього Сейму громадянський законопроект закону про репатріацією був відхилений. Приводом для цього був факт, що існуючий закон не діє — число репатріантів замість того, щоб зростати, зменшується. Новий закон анонсувала прем’єр Беата Шидло.

   Міхал Дворчик говорить для видання Onet, що законопроект про репатріацію найправдоподібніше використовуватиме частину рішень, запропонованих в громадянському проекті. – “Цей закон, на мою думку, повинен закінчити репатріацію на попередніх умовах, тобто із забезпеченням повного соціального захисту – із квартирою і роботою для репатріантів включно. Це, звісно, пов’язується з великими фінансовими зобов’язаннями, але потрібно цього дотримуватись, оскільки це була одна з наших виборчих декларацій” – зауважує.

Джерело (на польській)

Переклад спеціально для сайту Пращур.укр здійснений Марією Козирською голова ГО Центр розвитку та партнерства “Полонія”