Для чого потрібно знати свій родовід? Чи важливо, до якого покоління вивчати родинне дерево? Що дає людині знання своїх предків? Ці та інші запитання ми задали представникам різних релегійних течій. Відповіді структурували. Що з цього вийшло – читайте нижче! З оригіналами інтерв’ю можна познайомитися перейшовши за посиланнями, в кінці кожного інтерв’ю.

Православний священник Отець Назарій Давидовський:  

– Для чого потрібно знати свій родовід?

– По-перше, з виховною метою. Чому у Біблії подається родовід Ісуса Христа? Щоб показати, що в роду Його є праведники і грішники, щоб показати, що Він приходить не лише для якоїсь обраної частини народу, до однієї з якихось каст. Для того, щоб показати, що Він людина, а не лише Бог, Він має своє коріння.

По-друге: в біблійські часи спадковість і приналежність до того чи іншого із колін мала свої приференції і наслідки. Так, наприклад, в іудеїв було дуже почесно бути з роду Авраама. А священнослужителями могли бути тільки Левіти.

– Чи важливо, до якого покоління вивчати родовід?

– Важливо вивчати до будь-якого покоління. Важливо молитися за душі своїх прабатьків. Віруючі люди завжди подають списки, за кого помолитися та кожен день поминають бабусів, дідусів в своїх молитвах.

Чим глибше ми вникаємо в покоління, тим більш сильніший ми зв’язок отримуємо. Чим більше в нас заступників перед Богом, тим легше нам долати проблеми.

(Повний текст інтерв’ю з Назарієм Давидовським)

.

.

Єпископ Леон Дубравський Фото: Ольга Комарова

– Єпископ-ординарій римо-католицької Церкви Леон Дубравський:

– Чому важливо вивчати свій родовід?

– Для розуміння того, що ми походимо від одного отця Адама і матері Єви, що ми є брати і сестри. І тому нам нема чого ворогувати. Родовід нас пов’язує з кожною іншою людиною.

Вивчення родоводу пов’язане в деякій мірі з вихованням нового покоління, навчанням його, що потрібно цінувати історію, надбання предків.

 

– Що дає нашим предкам молитва за них?

 

– Душу предка, яка терпить в чистилищі можна вимолити і випросити через наші молитви, через нашу жертовність, через наше терпіння. Коли ця душа в якийсь спосіб виходить з чистилища і вже йде до неба, то вона тоді дуже допомагає нам. Таким чином, навіть молитва спонукає нас до того, що ми повинні вивчати свій родовід.

– Чи важливо, до якого покоління вивчати родовід?

– Раніше було більш важливо розібратись з сімейними зв’язками, хто до якого роду належить вглиб поколінь. Це вже не так важливо, як колись.

(Повний текст інтерв’ю з Леоном Дубравським)

.

.

Іссак Петрович Новоселецький – голова Вінницької іудейської релігійної громади, член Президії іудейських релігійних громад України 

Ісаак Петрович

– Чому, з точки зору іудаїзму, важливо вивчати свій родовід?

– В Торі записано: “почитай отца и мать своих”. Я вважаю, що вивчення родини, вивчення родоводу – це єврейська традиція.

 Коли мова іде про раввина, зразу питають – хто був його батько? Чи він був людиною релігійною, чи він дотримувався суботи. Ці моменти дуже тісно пов’язані з релігійними переконаннями.

Ще однією з причин вивчення родоводу є доведення свого походження для того, щоб здійснити міграцію.

– Чи важливо, до якого саме покоління вивчати родовід?

– Чим глибше, тим краще.

– Що дає сучасній людині вивчення її родоводу?

– Вона шарами може відслідкувати де що відбувалося, на якому етапі як хто себе вів, ким хто був. Людина стає багатшою, вона більше знає.

(Повний текст інтерв’ю з Ісааком Новоселецьким)

. .

варада дасВарада Дас, представник Вінницької спільноти свідомості Крішни

– Чи важливо вивчати родовід?

– Щоб сказати, що в цьому тільки сенс життя – то ні.  Але коли ми знаємо своїх предків, це допомагає зрозуміти, які наші шанси кимось стати… 

– Що на Вашу думку, може дати вивчення родоводу людині, яка цікавиться, вивчає своїх предків?

– Тут є кілька рівнів. Перший, самий примітивний рівень – фізичний. Наприклад, схильності до певних видів захворювань.  Є певні особливості якогось роду.  І коли ми знаємо про ці особливості, ми можемо правильно, на основі володіння цим знанням, будувати спосіб харчування в сім’ї, спосіб проведення дозвілля, певної роботи.

Склад розуму – теж передається. Коли  ми знаємо, що в роду були якісь негаразди, якісь проблеми, ми повинні розуміти, що це може проявитися у вигляді якихось психологічних  проблем, у нас, у наших дітей чи внуків.

Інтелектуальний рівень – означає, що у нас є якась мета життя, вища ціль.  І якщо ми піднімем традиції роду узагальнено, ця ціль була духовна. В будь-якій духовній традиції ця ціль духовна.

(Повний текст інтерв’ю з Варадою Дас)

.

.

1551694_572684816156452_530748307_n

Саїд Ісмагілов

Саїд-хазрат Ісмагілов, голова духовного управління мусульман України Умма

– Чи важливо вивчати родовід? Якщо так, то чому?

– Іслам, це така релігія, яка дуже багато приділяє уваги родинним стосункам, генеалогії. Кожен мусульманин мусить знати своїх пращурів до сьомого коліна, це як мінімум. А той, хто може знати набагато далі —  ще краще. Людина мусить знати не лише, хто її бабуся та дідусь, а, може, навіть, дуже далекі пращури у сьомому коліні.

– Для чого це потрібно?

– Наприклад, якщо у когось з пращурів, хто є заможною людиною, немає своїх нащадків, або всі загинули, а майно залишилось, потрібно визначити, кому воно мусить належати. І тоді починають шукати, хто є спадкоємцем. Спадкоємцями виступають найближчі родичі. Може, навіть, таке бути, що спадок людини, що жила три століття тому, може потрапити до людини, що живе зараз. У мусульманських країнах немає такої практики (взагалі в Ісламі), щоб якісь цінності забирала держава.

– Ви зазначили, що потрібно знати родовід до сьомого покоління. Чому саме цифра сім?

 – Важко сказати, чому саме цифра сім, але ми подивимось, що у багатьох релігіях цифра сім носить сакральний характер. “сім небес”, “сім земель”, “сім кругів навколо священної Каабби”, сім днів у тижні, і т.і. Розумієте, сім має таку характеристику, як повнота, це закінчене число, як сім днів у тижні, тиждень закінчується після сьомого дня. Це щось, що має повноту буття. Те, що є завершеним.

– Що дає людині знання своїх предків?

– Я думаю, що, по-перше, знаючи родовід людина розуміє хто вона, звідки вона пішла, які в їх родині традиції, можливо, релігійні; можливо, є якісь видатні люди, чим ця фамілія відома.

   Взагалі, людина не може існувати без коріння… Гіпотетично, може, як біологічний організм, але як цілісний організм, як особистість, вона не може існувати без коріння. Тому що людина тяжіє до певної землі, до певної культури, ментальності, мови.

(Повний текст інтерв’ю з Саїдом Ісмагіловим)

.

.

В’ячеслав Воробйов

В’ячеслав Воробйов

 В’ячеслав Воробйов, керівник відділу сімейної історії у Східній Європі Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів

– Чому Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів займається вивченням родоводу?

– Згідно з ученням Церкви євангелія Ісуса Христа – це шлях, завдяки якому людина може дістатися своєї кінцевої мети і свого призначення. Це Христовий шлях до досконалості.

Члени Церкви по всьому світу прагнуть відновити свій родовід, щоби провести у храмах заступницькі обряди за своїх предків і таким чином дати їм можливість прийняти або відкинути супутні завіти й можливість прийняти євангельський шлях до досконалості. Святі останніх днів виконують цю роботу, керуючись любов’ю до своїх пращурів і надією на продовження сімейних стосунків у вічному майбутті, при цьому розуміючи, що право вибору завжди залишається за особою.

   Цей принцип заступницьких обрядів лежить в основі масштабної діяльності Церкви з вивчення родоводу. Але Церква усвідомлює, що заняття сімейною історією, яка, крім генеалогії, включає в себе пошук та збереження історії родини та кожного окремо, є могутньою силою для самоідентифікації, зміцнення сімей, виховання дітей та молоді тощо. Тому сімейна історія є важливою складовою діяльності Церкви в усьому світі і на всіх рівнях.

– Чи має значення, до якого покоління вивчати історію сім’ї?

Враховуючи основну мету дослідження родоводу, відповідь – ні, не має. Глибина дослідження обмежується ентузіастом дослідника та доступністю документів.

– Що дає знання родоводу?

– Не стільки знання родинних зв’язків, скільки власне процес відкриття, що супроводжує дослідження родоводу, дозволяє доторкнутися до вічного, відчути своє місце в низці поколінь і відповідальність перед майбутніми поколіннями. Це розширює світогляд, дозволяє поглянути на життя з іншої перспективи, спонукає відділити найцінніше від тимчасового й зосередити життя на дійсно важливому.

(Повний текст інтерв’ю з В’ячеславом Воробьовим)

.

.

роман миколаїв

Роман (Богумир) Миколаїв, рідновір Хмельницької громади “Стріли Стрибога”

– Чому важливо вивчати родовід з точки зору рідновірів? 

– Ця важливість обумовлена тим, що предки для нас є Боги. Не знати предків, значить не відати богів, бути безбожником. Для нас віра, це наука, факт, наші боги не потребують сліпого поклоніння, а лише любові і шани, бо вони наші предки. 

– Чи має значення, до якого покоління вивчати історію сім’ї?

– Для нас має значення знання предків щонайменше до 7-го коліна, бо це число є священним числом Дажбога – бога сонця, дітьми якого є усі ми, слов’яни, та інші народи Землі.

– Що дає знання родоводу?

– Знання родоводу дає людині розуміння самої себе, адже саме предки дають нам нашу силу і слабкість. Знаючи родовід ти розумієш свій потенціал і можеш уникати ситуацій,  де тобі сил не стане.

   

   Отже, зі слів лідерів релігійних громад ми бачимо різні думки щодо того, чому потрібно вивчати родовід. Це і виховна мета, і об’єднуюча, і проповідницька. Знання родоводу дає розуміння своїх схильностей, знання того хто ми є і ким не являємся. Зближує людей і зберігає традиції. Все це ще раз нас переконує в тому, що родовід вивчати потрібно і важливо, хоча й це не очевидно на перший погляд. Це не першочергова потреба, але це та потреба, яка нас возвеличує і робить людиною. Шкода, що протягом багатьох десятиліть нас перконували в протилежному. 

 Інтерв’ю брали Тетяна Наконечна і Віктор Долецький

P.S.

  Статтю підготовлено спеціально для Пращур.укрЯкщо Ви зацікавлені в дослідженні своїх сімейних коренів, хочете створити генеалогічне дерево, знайти документи про походження для Карти Поляка – звертайтеся до нас. Ми допоможемо!

2 thoughts on “Для чого вивчати родовід з точки зору різних релігій: інтерв’ю представників різних конфесій

  1. Скільки коштує дослідження генеологічного дерева?

    • Відповідаю на емейл.

Comments are closed.